Pickle – Tropical Screech Owl

Name :

Pickle

Sex :

Male

Species :

Tropical Screech Owl - Megascops choliba

Hatch Date :

21-05-2026

The tropical screech owl(Megascops choliba) is a small species of owl in the family Strigidae. It is found in Costa Rica, Panama, Trinidad, and every mainland South American country.

The tropical screech owl is polymorphic, with much variation in color. It is overall gray-brown or (less commonly) brown or rufous, but always with a relatively distinctive blackish edge to the face and yellow irides. Its undersides are pale with a black “herringbone” pattern. The subspecies differ in the intensity of the colors and the amount of black markings on the upper- and underparts. Adults are 21 to 23 cm (8.3 to 9.1 in) long and weigh 97 to 160 g (3.4 to 5.6 oz).

The tropical screech owl is “the most common and widespread screech-owl of the neotropics.” It is found from Costa Rica and Panama south and throughout South America (including Trinidad and Tobago), almost entirely east of the Andes, but not in the far south.

The tropical screech owl inhabits a wide variety of landscapes. Most tend to be partially to mostly open, such as secondary forest, open woodland, coffee plantations, residential areas, and the borders of terra firme and várzea forests. Except for M. c. duidae, it shuns the interior of forests; that subspecies is found in dense forest and bamboo scrub.

The tropical screech owl is nocturnal. It forages by sallying from a low perch to capture prey on the ground, from branches, or in the air. Its diet is large arthropods and small vertebrates. The former include earthworms, scorpions, spiders, harvestmen, and a large variety of insects (such as grasshoppers, katydids, moths and caterpillars, ants, cockroaches, cicadas, termites, mantids, crickets, and beetles). Vertebrate prey includes small frogs, other amphibians, small reptiles (such as snakes), other birds, opossums, bats, and rodents.

The tropical screech owl’s breeding phenology has not been well studied. South of the Equator, the breeding season appears to start in August. The species nests in holes such as natural cavities, old woodpecker holes, and nest boxes. The clutch size is usually one to three but can be as large as six. Adults defend the nest with “fluffing” displays and aggressive moves that may extend to striking humans with their claws.

The tropical screech owl’s primary song is “short, purring trill, followed by two accentuated clear notes”. The female’s song is similar to the male’s but higher pitched. A secondary, courtship, song is “a bubbling bububúbubu“. They also produce “a variety of cackles and longer hooting notes”.

 


Pickle’s Work

I am not a fan of doing shots like this but Pickle our amazing Tropical Screech Owl over the years has proved to be one of the best owls we have for filming difficult shots and him being so small allows us to place him anywhere.

 

Pickle Being Filmed With Female Dancer


Below is a Short Video Clip of Pickle Being Filmed

 

Henrick’s Gin TV Advert – How To Perfect Cucumber Balls (Featuring – Pickle)

 

CLICK HERE – To Return To Our Birds Page